Co może jeść wegetarianin, czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej?
W przeszłości było wiele różnych rodzajów wegetarianizmu. Wiele osób decyduje się żyć bez mięsa, a niektórzy wybierają odpowiednie substytuty. Obecnie istnieje niezliczona ilość opcji, więc włączenie pożądanych warzyw do diety nie powinno być trudne. Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i przechodzi na wegetarianizm z powodu obaw o zdrowie zwierząt. Bez względu na motywy, istnieje wiele sposobów na ograniczenie spożycia mięsa. Zastąpienie mięsa alternatywami roślinnymi i bezmięsnymi może zapewnić zdrowszą dietę i uczynić ją bezpieczną. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie posiłków bezmięsnych, a wiele warzyw oferuje różnorodne smaki do zabawy. Gluten sojowy i pszenny są również często używane zamiast mięsa.
Wiele osób decyduje się na rezygnację ze spożywania mięsa z różnych powodów filozoficznych lub środowiskowych. Obejmują one poprawę środowiska, zdrowsze odżywianie i bycie bardziej uważnym. Prawie każdą dietę wegetariańską można stosować bez zastępowania mięsa. Istnieją jednak dania wegetariańskie, które mogą zastąpić czerwone mięso. Wegetarianie również często lubią potrawy na bazie tofu.
Zasady wegetarianizmu
Podobnie jak wiele innych diet, tak zwana dieta wegetariańska opiera się na braku w diecie mięsa zwierzęcego. Jest to jeden ze sposobów na zmniejszenie spożycia tych produktów i opracowanie pożywnej żywności, która jest również bardzo dobra dla środowiska. Weganizm to bardziej radykalna forma wegetarianizmu, która obejmuje wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jajka, masło i nabiał.
Substytuty mięsa na bazie roślin. Co możesz jeść zamiast mięsa na diecie wegetariańskiej
Popularne opcje wegetariańskie, takie jak soja, grzyby, cukinia, bakłażan, gluten i soczewica, są oparte na roślinach. Ciecierzyca i fasola są również częstym wyborem dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa.
Pamiętaj jednak, że jeśli planujesz zostać weganinem ze względów zdrowotnych, Twoim słowem kluczowym powinna być zbilansowana dieta wegetariańska. Zbilansowany, czyli dostarczający odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jeśli już rozważałeś wprowadzenie substytutów mięsa do swojej diety, wymienione tutaj produkty spożywcze mogą pomóc. Pierwsza na liście jest zastąpienie białka w mięsie białkiem roślinnym i warzywami, które dostarczają innych ważnych witamin i minerałów.
Substytuty mięsa na bazie roślin. Co możesz jeść zamiast mięsa na diecie wegetariańskiej
Popularne opcje wegetariańskie, takie jak soja, grzyby, cukinia, bakłażan, gluten i soczewica, są oparte na roślinach. Ciecierzyca i fasola są również częstym wyborem dla dietetyków, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa.
Pamiętaj jednak, że jeśli planujesz zostać weganinem ze względów zdrowotnych, Twoim słowem kluczowym powinna być zbilansowana dieta wegetariańska. Zbilansowany, czyli dostarczający odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jeśli już rozważałeś wprowadzenie substytutów mięsa do swojej diety, wymienione tutaj produkty spożywcze mogą pomóc. Pierwsza na liście jest zastąpienie białka w mięsie białkiem roślinnym i warzywami, które dostarczają innych ważnych witamin i minerałów.
Białko w wegetarianizmie
Mleko, jajka i inne produkty mleczne są niezbędne do odżywiania. Dostarczają wielu składników odżywczych, takich jak białko i cholina, które są niezbędne do wzrostu i skupienia się na zdrowiu mózgu. Wiele orzechów, nasion, fasoli i ciecierzycy również zawiera te rodzaje żywności, więc powinieneś się z nimi również zapoznać. Soczewica jest doskonałym źródłem białka, które może pomóc w przygotowaniu wysokobiałkowych burgerów.
Białko znajduje się również w produktach sojowych, takich jak tofu i tempeh. Jedną z bardzo popularnych ostatnio potraw na bazie tofu jest tofu, które często tłumaczy się jako „jajecznica”. Smak tofu doskonale podkreślają dwa główne elementy: sos sojowy i imbir.
Żelazo w wegetarianizmie
Żelazo jest niezbędnym składnikiem diety wegetariańskiej. Możemy go pozyskać z warzyw, owoców, orzechów, jajek, zbóż i roślin strączkowych. Tylko ostrzeżenie: nie ma żelaza w wodorostach i pokrzywach! Najczęstszym sposobem dostarczania żelaza do organizmu jest dieta, która przez lata była dostosowywana, aby wspomóc wchłanianie żelaza. Żelazo jest bogate w białko zwierzęce, więc powinieneś upewnić się, że spożywasz również produkty bogate w białko zwierzęce, takie jak mięso i ryby. Witamina C pomaga również w przyswajaniu żelaza, występującego głównie w owocach cytrusowych i papryce. Możesz dodać te składniki do soków lub koktajli.
Witamina B12 w wegetarianizmie
Wegetarianie i weganie powinni zwracać uwagę na ilość witaminy B12 w swoim jedzeniu. Niektóre można znaleźć naturalnie, ale inne wymagają suplementów lub wzbogaconej żywności. Witaminę B12 można znaleźć w niektórych mleku, jogurcie, jajkach i serze. Jeśli potrzebujesz więcej, zrobią to suplementy witaminowe.
Kwasy Tłuszczowe w Wegetarianizmie
Twoja dieta powinna zawierać różnorodne wegetariańskie źródła kwasów tłuszczowych omega-3. Czasami znajdują się w owocach morza, podczas gdy inne są wytwarzane z roślin w naszym ciele. Orzechy, soja, oleje i białka roślinne zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Zdrowe tłuszcze, takie jak tłuszcze nasycone i nienasycone, znajdują się również w rybach, jajach i innych produktach spożywczych. Wzbogać swoją dietę tymi składnikami przed przygotowaniem dania curry z kalafiora.
Cynk w wegetarianizmie
Powszechnym błędnym przekonaniem jest to, że dieta wegetariańska składa się głównie z nasion i orzechów, ale tak nie jest, ponieważ cynk znajduje się również w zbożach i roślinach strączkowych.
Wapń w wegetarianizmie
Najbardziej oczywistym źródłem wapnia jest nabiał, ale można go również uzyskać z mleka sojowego i tofu. Produkty te są świetną opcją dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie nabiału. Występuje również w zielonych warzywach liściastych, głównie w jarmużu, brokułach i kapuście, a także w suszonych figach, białej fasoli i migdałach.
Jod w wegetarianizmie
Jodu możemy szukać w rybach i owocach morza. Wiele produktów, które regularnie jemy, nie zawiera mięsa na liście składników. Zamiast tego mięso znajduje się w wodorostach, soli jodowanej, serze Edam, orzechach laskowych, brokułach i szpinaku. Azjatyckie jedzenie jest ulubieńcem wielu. Zwykle zawiera smażony makaron, który jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy i wodorostów. Praca przygotowawcza związana z tymi składnikami jest minimalna, a rezultatem jest zdrowsze danie.