Mleko, czy warto je pić?

Pani na lekcji się pyta: – Dzieci skąd się bierze mleko? – Z kartonika – odpowiadają.
Wszyscy znamy ten żart. A czy wiemy, że mleko prosto od krowy jest najzdrowsze i najlepsze dla naszego organizmu? Mleko z supermarketu jest pozbawione wszystkich najcenniejszych składników i tego, co czyni mleko naprawdę w pełni mlekiem. A wszystko ze względu na to, że mleko poddawane jest obróbkom termicznym, które niszczą cenne związki. Jest to przede wszystkim witamina A i B, a także C. Nie chodzi tylko o witaminy, ale także o substancje, które wzmacniają odporność naszego organizmu.

Jak i gdzie kupować świeże mleko?

Należy jednak pamiętać, że mleko prosto od krowy może zawierać niekorzystne bakterie, takie jak z grupy salmonella, shigella czy gronkowce. Dlatego powinno się kupować świeże mleko od gospodarzy, którzy mają certyfikaty. Najbezpieczniejsze mleko jest te, które jest przefiltrowane i dobrze schłodzone.

Mleko, czy warto je pić?
Mleko, czy warto je pić?

Świeże mleko cenione ze względu na smak

Poddawanie mleka wysokim temperaturom, tak jak pasteryzowanie, metoda UHT (Ultra High Temperature), czyli podgrzanie mleka aż do temperatury 150°C i trzymane tak nawet do 30 minut powoduje nie tylko zniszczenie cennych witamin i pożytecznych bakterii, które wspomagają i korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego i jak wspomniano wcześniej odpornościowego, ale także niszczą smak. Świeże mleko jest tak cenione, że powstają dla jego smakoszy mlekomaty. Można już zobaczyć we wszystkich dużych miastach w Polsce (Warszawa, Łódź, Wrocław, Gdańsk), ale też i w mniejszych jak Grudziądz czy Jastrzębia.

Jakiego mleka nie kupować?

Jeśli nie jesteśmy tymi szczęściarzami, którzy mają dostęp do świeżego mleka prosto od krowy i kupujemy mleko w sklepie, to unikajmy koniecznie tych, które pakowane są w przezroczystych butelkach z plastiku lub szkła. Jest to „chwyt marketingowy”, który wzbudza w nas sentyment i przypomina nam mleko z lat 80-siątych.Należy pamiętać, że mleko jest niezwykle wrażliwe na tlen i światło słoneczne, które niszczy witaminę B obecną w mleku.
Nie kupujmy również mleka z długim terminem ważności. Najlepsze są te w woreczku lub przetwarzane metodą HTT, czyli utrzymywane w temperaturze 130°C przez mniej niż pół minuty.