Mleko, czy warto je pić?
Pani na lekcji się pyta: – Dzieci skąd się bierze mleko? – Z kartonika – odpowiadają.
Wszyscy znamy ten żart. A czy wiemy, że mleko prosto od krowy jest najzdrowsze i najlepsze dla naszego organizmu? Mleko z supermarketu jest pozbawione wszystkich najcenniejszych składników i tego, co czyni mleko naprawdę w pełni mlekiem. A wszystko ze względu na to, że mleko poddawane jest obróbkom termicznym, które niszczą cenne związki. Jest to przede wszystkim witamina A i B, a także C. Nie chodzi tylko o witaminy, ale także o substancje, które wzmacniają odporność naszego organizmu.
Sprawdź także: Zapalenie pęcherza – jak nawyki i styl życia mogą wpływać na występowanie tej dolegliwości?
Jak i gdzie kupować świeże mleko?
Należy jednak pamiętać, że mleko prosto od krowy może zawierać niekorzystne bakterie, takie jak z grupy salmonella, shigella czy gronkowce. Dlatego powinno się kupować świeże mleko od gospodarzy, którzy mają certyfikaty. Najbezpieczniejsze mleko jest te, które jest przefiltrowane i dobrze schłodzone.

Świeże mleko cenione ze względu na smak
Poddawanie mleka wysokim temperaturom, tak jak pasteryzowanie, metoda UHT (Ultra High Temperature), czyli podgrzanie mleka aż do temperatury 150°C i trzymane tak nawet do 30 minut powoduje nie tylko zniszczenie cennych witamin i pożytecznych bakterii, które wspomagają i korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego i jak wspomniano wcześniej odpornościowego, ale także niszczą smak. Świeże mleko jest tak cenione, że powstają dla jego smakoszy mlekomaty. Można już zobaczyć we wszystkich dużych miastach w Polsce (Warszawa, Łódź, Wrocław, Gdańsk), ale też i w mniejszych jak Grudziądz czy Jastrzębia.
Jakiego mleka nie kupować?
Jeśli nie jesteśmy tymi szczęściarzami, którzy mają dostęp do świeżego mleka prosto od krowy i kupujemy mleko w sklepie, to unikajmy koniecznie tych, które pakowane są w przezroczystych butelkach z plastiku lub szkła. Jest to „chwyt marketingowy”, który wzbudza w nas sentyment i przypomina nam mleko z lat 80-siątych.Należy pamiętać, że mleko jest niezwykle wrażliwe na tlen i światło słoneczne, które niszczy witaminę B obecną w mleku.
Nie kupujmy również mleka z długim terminem ważności. Najlepsze są te w woreczku lub przetwarzane metodą HTT, czyli utrzymywane w temperaturze 130°C przez mniej niż pół minuty.
Pij mleko będziesz wielki? 😉 To już chyba nie te czasy…